Vad får män över 60 att drabbas av ED?

Vad är ED?

Erektil dysfunktion (ED) kan inkludera många olika tillstånd för sexuell dysfunktion och reproduktiv hälsodysfunktion. Den som har erektil dysfunktion tappar förmågan att upprätthålla erektionen för samlag. Detta tillstånd är vanligt, och många män avstår från att avslöja det för att de känner sig generade. För att uppnå erektion genomgår din kropp komplexa processer som involverar hormonerna, hjärnan, nerverna, musklerna och blodcirkulationen. Det kan finnas många anledningar till varför vissa saker börjar störa denna process och orsaka erektil dysfunktion.

Vid vilken ålder är ED vanligt?

Männen i åldern mellan femtio och sextio år möter detta problem mycket ofta. Förändringarna i en äldre mans kropp, hälsoproblem, diabetes, försämrad kardiovaskulär hälsa och andra kan leda till att han får ED. ED kan också vara ett tecken eller symptom som orsakas av andra hälsoproblem. Männen över 60 måste behandlas för ED eftersom det också har samma risker som att ha hjärt-kärlproblem. Det här är några av orsakerna som får män äldre än 60 att få ED. Uppgifterna som samlats in av läkare och forskare tyder på att nästan fem procent av männen i åldern 40 år har fullständig erektil dysfunktion. Detta antal ökar till cirka femton procent av männen som befunnits ha ED i åldern 50 till 70 år. Erektil dysfunktion kan förekomma i alla åldrar, men äldre män är mer benägna. Det här är några av de främsta orsakerna till att män över 60 får ED.

Åldersfaktorn

Äldre män behöver mer stimulans för att få erektion när de är över 60-talet. De behöver mer tid mellan erektionerna. Erektilfunktionen blir svagare när hälsan försämras. Efter 60 års ålder ökar erektil dysfunktion med eller utan andra hälsoproblem. De andra hälsoproblemen som män över 60 år möter är vanliga. Dessa är kranskärlssjukdomar, högt blodtryck och diabetes. För att behandla de andra växande hälsoproblemen tar de äldre männen mycket läkemedel. Dessa bidrar också till försämrad sexuell hälsa.

Diabetes

Diabetes är en av de viktigaste orsakerna för män över 60 att få ED. Vad som händer är att diabetes orsakar skada på blodtillförseln till penis. Det skadar nerverna som styr en erektion. Den dåliga hanteringen av diabetes leder också till erektil dysfunktion. Blodströmmen påverkas allvarligt på grund av diabetes.

Hjärtsjukdom

Människor över 60 år står i allt högre grad inför hjärtsjukdomar på grund av ålderdom och ohälsosamma livsvanor. Många män röker cigaretter och äter ohälsosamma livsmedel som innehåller mycket dåligt kolesterol. När män utvecklar hjärtproblem byggs plack upp i venerna som leder blod till penis. Chanserna att få ED, för män över 60 år, och som också har hjärt-kärlproblem, ökar tio gånger.

Sömnstörningar

Män över 60 år möter sömnstörningar som orsakas av högt blodtryck, diabetes, hjärtsjukdomar, användning av läkemedel och andra faktorer. Sömnapné är en direkt orsak till sömnbrist, och det får kroppen att producera mindre testosteron. Det begränsar syret hos män över 60 år. Testosteron och syre är nödvändiga för goda erektioner. Bristen på sömn orsakar också stress och trötthet, vilket förvärrar ED.

Högt blodtryck

Män över 60 år har högt blodtryck som stör utlösning och minskar sexuell lust. Högt blodtryck orsakas av ständigt minskande hjärthälsa hos män över 60 år. Detta tillstånd är mycket vanligt bland män som har ohälsosam livsstil. Högt blodtryck orsakar begränsning av blodflödet till penis. Detta gör det svårt att få erektioner.

Slutsats

Män över 60 har många hälsoproblem på grund av ålderdomen. De utvecklar diabetes, hjärtsjukdomar, fetma, högt blodtryck, högt kolesterol, låga testosteronnivåer, nervskador, sköldkörtelproblem och listan fortsätter. Alla dessa hälsoskadliga faktorer orsakar ED hos män över 60-talet. De tar också mycket läkemedel för behandling av många olika typer av sjukdomar. Dessa läkemedel har biverkningar som bidrar till att orsaka ED. En bra hälsosam livsstil med intag av hälsosam mat kan hjälpa män över 60 att klara av ED. Regelbunden träning och vanan att äta grönsaker kan hjälpa äldre män att minska effekterna av dåliga hälsoproblem.

Dr Jacob Lindberg

About Dr Jacob Lindberg

Dr Jacob Lindberg har ett särskilt intresse för neuro-urologi, mindre operationer, reproduktiv hälsa och pediatrik. Han har varit associerad med flera sjukhus och praktiserat i över 10 år, både online och offline. Han har en dokumenterad meritlista gällande diagnos och behandling av urologiska dysfunktioner och är alltid redo att dela med sig av sin kunskap och erfarenhet. Han föreläser regelbundet för läkarstudenter. Tveka inte att kontakta dr Lindberg om du undrar över något.