Erektildysfunktions läkemedel Kan Bli Använd För att Behandla Kritiska COVID-19 Fall

Under processen att skapa läkemedel för att behandla olika sjukdomar kan det ibland vara en biverkning som inte var avsedd, och ibland kan det vara bra. Ta till exempel Viagra, som ursprungligen utvecklades för att behandla hypertoni, men senare upptäcktes vara mer effektiv vid behandling av erektil dysfunktion.

Nu ser det ut som att ett annat erektil dysfunktionsläkemedel har hittat en annan potentiell användning utöver dess ursprungliga omfattning, och det är att behandla kritiska COVID-19 fall. Känt som Aviptadil (VIP) var drogen avsett att behandla erektil dysfunktion, men den har också visat sig hjälpa till i behandlingen av patienter som befinner sig i de kritiska stadierna av COVID-19 där det kan hjälpa till att stoppa akut andningsbesvärssyndrom.

I nuläget så finns det inget känt botemedel mot COVID-19-viruset som plågar världen. Läkare kan bara hantera symtomen och behandla dem som de verkar, även om det med VIP visar löfte kan det hjälpa sjukvårdsarbetare i deras kamp mot viruset medan mer specifika behandlingar och vacciner arbetas med.

Detta är viktigt eftersom läkemedel tar tid att utveckla och det också måste göras omfattande tester för att säkerställa att de är säkra. Men genom att använda redan tillgängliga läkemedel kan det hjälpa till att lindra den nuvarande situationen. Baserat på testerna verkar det som om sju av åtta patienter som var på ventilatorerna visade väsentliga förbättringar efter att de fick VIP, och sex slutligen lämnade sjukhuset vid liv.

Innan du hoppas på att se VIP användas i behandlingar bör det noteras att FDA ännu inte har godkänt läkemedlet för allmän användning. Istället har FDA utfärdat ett ”studie kan fortsätta” -brev till företagen som utvecklade läkemedlet, vilket innebär att de nu kan gå in i en fas 2-studie av läkemedlet.

Källa: ubergizmo.com

Dr Jacob Lindberg

About Dr Jacob Lindberg

Dr Jacob Lindberg har ett särskilt intresse för neuro-urologi, mindre operationer, reproduktiv hälsa och pediatrik. Han har varit associerad med flera sjukhus och praktiserat i över 10 år, både online och offline. Han har en dokumenterad meritlista gällande diagnos och behandling av urologiska dysfunktioner och är alltid redo att dela med sig av sin kunskap och erfarenhet. Han föreläser regelbundet för läkarstudenter. Tveka inte att kontakta dr Lindberg om du undrar över något.