Erektil dysfunktionspiller (ED) – Fungerar de?

Vad behandling med erektil dysfunktion (ED) innebär

Erektil dysfunktion (ED) är ett medicinskt tillstånd där män konsekvent har problem antingen att uppnå eller upprätthålla erektioner. Även om de här problemen kan uppstå hos någon då och då, är ED mer än bara en tillfällig fråga om någons upphetsning. Det kan vara ett pågående hälsoproblem.

ED drabbar cirka 30 miljoner män i USA. I allmänhet så ökar det med åldern.

Män som upplever ED kan ha andra relaterade hälsoproblem, inklusive ångest och depression. De kan också drabbas av låg självkänsla och minskad livskvalitet.

Män med ED kan bli ännu mer nervösa och oroliga när de bedriver sexuell aktivitet. De kan även resultera i att man upplever fortsatta erektionsproblem vilket kan leda till depression. Att helt ignorera ED kan till och med vara farligt, eftersom det kan vara ett tecken på andra hälsotillstånd.

Det finns ett antal piller som hjälper till att behandla ED. Till stor förvånad så drar de flesta män inte nytta av dem. I en rapport från 2013 så rapporterade American Urological Association (AUA) att endast 25,4 procent av män som drabbats av ED sökte behandling för det.

Att behandla den underliggande orsaken till ED är ofta det viktigaste steget. Läkarna föreslår också specifika behandlingar för själva symtomen. Ta reda på vilka ED-piller – om några – som kan fungera bäst.

Fosfodiesteras-hämmare av typ 5 (PDE5)

De vanligaste rekommenderade medicinerna kallas fosfodiesteras-typ 5 (PDE5) -hämmare. Det finns fyra PDE5-hämmare på marknaden:

De fungerar genom att skydda ett visst enzym som kallas cykliskt guanosinmonofosfat (cGMP). Detta enzym hjälper till att fånga blod i penisvävnaden under sexuell stimulering, vilket hjälper till erektion.

De som tar nitratläkemedel mot halsfluss eller använder alfa-blockerare för att behandla högt blodtryck bör inte ta PDE5-hämmare.

Dessutom ska män som åker till sjukhusets akutmottagning för bröstsmärta berätta för sin läkare om de nyligen har tagit en PDE5-hämmare. Om de ges nitroglycerin (Nitrostat, Nitro-Dur), kan det hända att blodtrycket plötsligt sjunker. Det är en typ av nitratläkemedel.

Några vanliga biverkningar av dessa läkemedel inkluderar huvudvärk, rodnad och en täppt eller rinnande näsa.

Terapi för hormonersättning

Dina testosteronnivåer sjunker naturligtvis så smått när du åldras. Men du kan vara lämplig för hormonersättningsterapi om testosteronnivåerna är för låga.

En studie från 2012 publicerad i BMC Surgery noterade att åldersassocierad testosteronbrist kännetecknas av symtom som ED.

Testosteronersättningsterapi (TRT) hjälper till att återställa testosteronblodnivåer, men det är fortfarande oklart om det hjälper till att förbättra ED. Det beror sannolikt på vad som orsakar ED i första hand.

Biverkningar av TRT kan vara humörsvängningar, akne, vätskeretention och prostatatillväxt.

Penis suppositorier

Läkemedlet alprostadil är tillgängligt både som en injektion (känd som Caverject eller Edex) och som ett piller med namnet suppositorium (känt som MUSE).

MUSE (eller Medicated Urethral System for Erections) fungerar genom att få blodkärl att expandera, vilket tillåter mer blodflöde till penisen. Du placerar helt enkelt pillret i öppningen vid spetsen av penis.

Läkemedlet är dock mindre effektivt när det levereras på detta sätt än när det levereras via en injektion.

Enligt resultat från multicenter, placebokontrollerade, dubbelblinda, parallella gruppstudier så kunde 7 av 10 män genomgå ett framgångsrikt samlag efter att ha använt MUSE.

Biverkningar kan inkludera smärta och sveda i eller runt om könet.

Yohimbinhydroklorid

Yohimbinhydroklorid kommer från yohimbe bark. Yohimbe bark kommer från ett afrikansk vintergrönt träd och användes historiskt som ett afrodisiakum.

Yohimbinhydroklorid godkändes av Food and Drug Administration (FDA) som receptbelagd behandling för ED i slutet av 1980-talet. Det är också tillgängligt utan recept.

Yohimbe växtbaserade kosttillskott finns också tillgängliga utan disk. De skiljer sig från yohimbinhydroklorid på ett kemiskt sett.

Forskare tror att yohimbe fungerar genom att stimulera blodflödet till penisen. Studier på yohimbe har visat blandade resultat. Det är inte känt från en säker källa om yohimbe är säker eller effektiv på grund av brist på kliniska prövningar på ämnet.

Yohimbinhydroklorid kan också orsaka farliga biverkningar som till exempel:

 • ångest
 • yrsel
 • huvudvärk
 • hjärtattack
 • ökad hjärtrytm
 • ökat blodtryck
 • kramper
 • darrningar
 • kräkningar eller illamående

Du borde inte använda det om du har en hjärtsjukdom, en psykisk sjukdom eller njursjukdom.

ED och allmän hälsa

ED kan ofta först vara obekvämt att diskutera med din läkare, men kom ihåg att det är en vanlig medicinsk fråga.

Eftersom ED ofta är relaterat till andra hälsoproblem så är det bäst att få en fullständig kontroll samt laboratorietester och en psykologisk undersökning. Att behandla alla underliggande orsaker kommer också ofta att förbättra ED.

Massachusetts Massachusetts Aging Study, en landmärkesstudie fann att depression och ED ofta är relaterade.

ED kan också vara associerat med följande:

 • hjärtsjukdom
 • diabetes
 • fetma
 • alkoholförbrukning
 • rökning
 • neurologiska sjukdomar

Ju bättre din allmänna hälsa är, desto lägre är risken för ED. Diskutera några av de här problemen med din läkare ordentligt och likaså alla mediciner som eventuellt tar.

Resultat

ED-piller är lovande, men resultatet varierar. PDE5-hämmare fortsätter att vara den första behandlingslinjen och de når högsta grad av patienttillfredsställelse. Din läkare kan rekommendera ett annat alternativ om sådana mediciner inte hjälper dig eller om de orsakar biverkningar.
Om du är intresserad av naturliga ED-åtgärder, konsultera din läkare först. Självbehandla aldrig ED med icke receptbelagda örter eller kosttillskott.

Källa: healthline.com

Dr Jacob Lindberg

About Dr Jacob Lindberg

Dr Jacob Lindberg har ett särskilt intresse för neuro-urologi, mindre operationer, reproduktiv hälsa och pediatrik. Han har varit associerad med flera sjukhus och praktiserat i över 10 år, både online och offline. Han har en dokumenterad meritlista gällande diagnos och behandling av urologiska dysfunktioner och är alltid redo att dela med sig av sin kunskap och erfarenhet. Han föreläser regelbundet för läkarstudenter. Tveka inte att kontakta dr Lindberg om du undrar över något.