8 naturliga botemedel för erektil dysfunktion

Erektil dysfunktion (ED) eller impotens är en stor utmaning för många män idag oavsett ålder – ung, medelålders eller gammal. Eftersom erektil dysfunktion kan orsakas av många faktorer – ett hälsotillstånd, känslomässiga problem eller förhållandeproblem, vissa typer av medicinering, rökning, droger eller alkohol – är ett erektil dysfunktion botemedel möjligt.

Även om alternativ för behandling av erektil dysfunktion kan inkludera ED-medicinering och kirurgi, finns det också icke-invasiva erektil dysfunktionshjälpmedel som kan hjälpa.

Enligt Mayo Clinic kan män med erektil dysfunktion uppleva några eller alla dessa ihållande symtom:

  • Minskad sexuell lust
  • Problem med erektion
  • Problem med att hålla erektion

En vanlig orsak till att många yngre män besöker sin läkare är faktiskt att få erektil dysfunktionsmedicin. Ofta lider män med erektil dysfunktion med diabetes eller hjärtsjukdomar, eller kan vara stillasittande eller feta, men de inser inte inverkan av dessa hälsotillstånd på sexuell funktion. Tillsammans med erektil dysfunktionsbehandling kan läkaren rekommendera att hantera sjukdomen, vara mer fysiskt aktiv eller gå ner i vikt.

Orsakerna till erektil dysfunktion är många, inklusive fysiska problem som diabetes, hjärtsjukdomar, fetma, högt blodtryck, högt kolesterol och till och med sömnstörningar. Medicinering som tas vid hälsotillstånd kan leda till erektil dysfunktion, liksom alkohol och rökning.

Men erektil dysfunktion orsakas också av psykiska hälsoproblem, såsom ångest, depression, stress och problem med relationer. Det är därför att besöka en läkare för behandling av erektil dysfunktion är så värdefullt.

Om det ignoreras kan erektil dysfunktion leda till komplikationer, till exempel ett otillfredsställande sexliv, låg självkänsla, hög ångest och problem med relationen. Att bli en partner gravid blir också svårt om en man lider av erektil dysfunktion.

En studie publicerad i maj 2014 i The Journal of Sexual Medicine fann att vissa män kan vända erektil dysfunktion med hälsosamma livsstilsförändringar, såsom motion, viktminskning, en varierad kost och god sömn. De australiska forskarna visade också att även om erektil dysfunktionsmedicinering krävs, är det troligt att det är mer effektivt om du implementerar dessa hälsosamma livsstilsförändringar.

För män som söker efter ED-medicinering finns det många nyare erektil dysfunktionsbehandlingar (alla receptbelagda läkemedel) som hjälper dig att få ett erektionsföretag tillräckligt för att ha sex, och de flesta har få biverkningar.

Vanliga föreskrivna behandlingar med erektil dysfunktion inkluderar:

Om du behöver erektil dysfunktionsbehandling, prata med din läkare idag.

1. Motion är en aktiv behandling mot erektil dysfunktion

”Det finns många livsstilsförändringar som är erektil dysfunktionsrättsmedel, men bland dem är träning den ED-behandling som kan ha störst effekt,” säger Zachary R. Mucher, MD, urolog i Sugar Land, Texas. ”Motion fungerar på flera fronter för att bekämpa utvecklingen av ED och hjälpa till att vända den när den har blivit ett problem.”

Motion förbättrar blodflödet, vilket är mycket viktigt för en stark erektion, och förbättrar blodtrycket genom att öka kväveoxiden i blodkärlen, vilket han säger är exakt hur Viagra fungerar. Viktbärande träning kan öka den naturliga produktionen av testosteron, en betydande faktor i erektilstyrka och sexdrift.

2. Ett hjälpmedel mot erektil dysfunktion är en hälsosam kost

De livsmedel du äter kan ha en direkt inverkan på erektil dysfunktion, säger Dr. Mucher. En kost rik på frukt, grönsaker, fullkorn och fisk, och med färre portioner rött kött och raffinerat korn, minskar risken för ED.

En hälsosam kost hjälper också till att upprätthålla en sund kroppsvikt, vilket är viktigt eftersom män som har en midja på 42 tum är 50 procent mer benägna att ha ED än män med en 32-tum midja. Dessutom ökar fetma risken för kärlsjukdomar och diabetes, två faktorer som bidrar till ED.

3. Sömn är en naturlig behandling för erektil dysfunktion

Dåliga sömnmönster kan vara en bidragande faktor för erektil dysfunktion, säger Mucher. En recension som publicerades i tidskriften Brain Research betonade det intrikata förhållandet mellan nivån på könshormoner som testosteron, sexuell funktion och sömn, och noterade att testosteronnivåerna ökar med förbättrad sömn och lägre nivåer är förknippade med sexuell dysfunktion. Hormonsekretion styrs av kroppens interna klocka och sömnmönster hjälper sannolikt kroppen att avgöra när vissa hormoner ska släppas.

Att följa ett fast schema är ett naturligt erektil dysfunktionshjälpmedel och kan hjälpa till att säkerställa att dessa signaler är tydliga och konsekventa.

4. Sluta röka för att stoppa erektil dysfunktion

För många män är sluta röka ett erektil dysfunktionshjälpmedel, särskilt när ED är ett resultat av kärlsjukdom, som uppstår när blodtillförseln till penis blir begränsad på grund av blockering eller förträngning av artärerna. Rökning och till och med rökfri tobak kan också orsaka en minskning av viktiga blodkärl och ha samma negativa inverkan.

Om du röker, prata med din läkare om att sluta och om receptbelagda hjälpmedel kan hjälpa dig.

5. Begränsa alkohol för att förbättra ED

”Alkohol är ett depressivt medel och kan orsaka både tillfällig och långvarig erektil dysfunktion,” mer varnar.

Det centrala nervsystemet ansvarar för att släppa kväveoxid, en viktig kemikalie för att producera och upprätthålla en erektion, och tung alkoholkonsumtion pressar ner centrala nervsystemet, vilket gör att den fungerar mindre effektivt. Inte tillräckligt med kväveoxid innebär erektil dysfunktion

6. Övervaka dina mediciner för att få slut på erektil dysfunktion

Erektil dysfunktion kan uppstå som en biverkning av mediciner som tas för ett annat hälsotillstånd. Vanliga syndare är mediciner med högt blodtryck, antidepressiva medel, vissa diuretika, betablockerare, hjärtmedicinering, kolesterolläkemedel, antipsykotiska läkemedel, hormonläkemedel, kortikosteroider, kemoterapi och medicinering för manlig skaldighet, bland andra.

Om du tror att din medicinering kan orsaka ED ska du prata med din läkare, men sluta inte använda den på egen hand. Vissa mediciner måste avsmalna under läkares övervakning.

7. Akupunktur kan hjälpa till med erektil dysfunktion

Forskning blandas om akupunkturens effektivitet som botemedel mot erektil dysfunktion, men en studie publicerad i november 2013 i Journal of Alternative and Complementary Medicine fann att akupunktur kan vara fördelaktigt för män som upplever erektil dysfunktion som en biverkning av antidepressiva medel, inklusive selektiv serotonin återupptagshämmare (SSRI) och serotonin noradrenalin återupptagshämmare (SNRI).

Sexuella biverkningar av dessa läkemedel händer med minst hälften av alla människor som tar dem, och av vissa räknas upp till 90 procent.

8. Kan växtbaserade läkemedel hjälpa eller skada erektil dysfunktion?

”Det finns många växtbaserade läkemedel som förbättrar erektil funktion, men de flesta har liten effekt och kan faktiskt ha skadliga biverkningar,” säger Mucher. Två naturliga erektilbehandlingar som har visat löfte är röd ginseng och granatäpplejuice.

”Ginseng tros öka kväveoxidproduktionen, vilket leder till förbättrat blodflöde,” säger han. ”Granatäpplejuice är en potent antioxidant och kan hjälpa till att förhindra åderförkalkning.” Prata alltid med din läkare innan du tar några tillskott, eftersom de kan störa andra medicin du tar.

Källa: everydayhealth.com

Dr Jacob Lindberg

About Dr Jacob Lindberg

Dr Jacob Lindberg har ett särskilt intresse för neuro-urologi, mindre operationer, reproduktiv hälsa och pediatrik. Han har varit associerad med flera sjukhus och praktiserat i över 10 år, både online och offline. Han har en dokumenterad meritlista gällande diagnos och behandling av urologiska dysfunktioner och är alltid redo att dela med sig av sin kunskap och erfarenhet. Han föreläser regelbundet för läkarstudenter. Tveka inte att kontakta dr Lindberg om du undrar över något.