7 Vanliga biverkningar av erektil dysfunktionsmedicinering

Mediciner för erektil dysfunction

Erektil dysfunktion (ED), även kallad impotens, kan påverka din livskvalitet genom att minska din tillfredsställelse från sex. ED kan ha många orsaker, både psykologiska och fysiska. ED från fysiska orsaker är ganska vanligt hos män när de åldras. Det finns mediciner som kan hjälpa till att behandla ED för många män.

De mest kända ED-medicinerna inkluderar:

Dessa receptbelagda läkemedel ökar halten kväveoxid i blodet. Kväveoxid är en vasodilatator, vilket innebär att dina blodkärl utvidgas för att öka blodflödet. Dessa läkemedel är särskilt effektiva för att bredda blodkärlen i din penis. Mer blod i din penis gör det mycket lättare för dig att få och upprätthålla erektion när du är sexuellt upphetsad.

Dessa läkemedel kan emellertid också orsaka biverkningar. Här är sju av de vanligaste biverkningarna från ED-mediciner.

Huvudvärk

Huvudvärk är den vanligaste biverkningen förknippad med ED-mediciner. Den plötsliga förändringen i blodflödet från de ökade halterna av kväveoxid orsakar huvudvärk.

Denna biverkning är vanligt med alla former av ED-mediciner, så att byte av märken inte nödvändigtvis lindrar dina symtom. Om du har huvudvärk från ditt ED-läkemedel, prata med din läkare om hur du kan förhindra dem.

Kroppsmärta och smärta

Vissa människor har muskelsmärta och smärta i hela kroppen medan de tar ED-mediciner. Andra har rapporterat specifik smärta i ryggen. Om du har dessa typer av smärta när du tar ED-medicinering, kan receptfria smärtläkemedel hjälpa till.

Du bör dock prata med din läkare om andra möjliga orsaker till din smärta. Din läkare kan hjälpa dig att välja en OTC-medicinering som är säker att ta med dina ED-mediciner och med alla andra mediciner du tar.

Problem med matsmältningssystemet

Din ED-medicinering kan orsaka obekväma biverkningar i matsmältningssystemet. De vanligaste är matsmältningsbesvär och diarré.

För att lindra mindre problem, överväga att göra dietförändringar för att minska orolig mage. Att dricka vatten istället för koffeinhaltiga drycker, alkohol eller juice kan hjälpa. Om att ändra din diet inte fungerar, prata med din läkare om OTC-åtgärder som kan hjälpa.

Yrsel

En ökning av kväveoxid kan göra att vissa män blir yr. Yrsel som orsakas av ED-mediciner är i allmänhet mild. Emellertid kan varje yrsel orsaka obehag under vardagliga aktiviteter.

I sällsynta fall har yrsel från ED-mediciner lett till svimning, vilket kan bli en allvarlig hälsoproblem. Du bör berätta för din läkare om du upplever yrsel medan du tar ED-mediciner. Om du besvämmer när du tar dessa läkemedel, se genast din läkare.

Synen förändras

ED-mediciner kan ändra hur du ser saker – bokstavligen. De kan tillfälligt förändra synen och till och med orsaka suddiga syner. ED-läkemedel rekommenderas inte om du har haft synförlust eller en näthinnasjukdom som kallas retinitis pigmentosa.

En fullständig synförlust eller förändringar som inte försvinner kan innebära en allvarligare problem med din ED-medicinering. Sök akut medicinsk vård om du upplever dessa symtom.

Sköljningar

Sköljningar är tillfälliga hudroder. Det utvecklas vanligtvis i ansiktet och kan också spridas till delar av kroppen. Rödhet kan vara mild, som fläckig hud eller svår, som utslag. Även om utseendet kan göra dig obekväm, är sköljningar vanligtvis inte skadliga.

Flödor från ED-mediciner kan bli värre när du:

  • ät varma eller kryddig mat
  • dricka alkohol
  • är utomhus i varma temperaturer

Trängsel och rinnande näsa

Trängsel eller en rinnande eller stoppad näsa kan vara ett vanligt symptom på ED-mediciner. I de flesta fall försvinner dessa biverkningar utan behandling. Prata med din läkare om de kvarstår.

Att erkänna ovanliga, allvarliga biverkningar

Mindre biverkningar är vanliga när man tar ED-medicinering. Fortfarande finns det några biverkningar som inte är lika vanliga, och vissa kan till och med vara farliga. Allvarliga biverkningar av ED-mediciner kan inkludera:

  • priapism (erektioner som varar längre än 4 timmar)
  • plötsliga förändringar i hörseln
  • synförlust

Kontakta din läkare omedelbart om du har någon av dessa allvarliga biverkningar.

Vissa män riskerar mer biverkningar än andra. Detta kan bero på andra villkor de har eller andra mediciner de tar. När du diskuterar ED-behandling med din läkare är det viktigt att berätta för dem om alla läkemedel som du tar och andra hälsotillstånd du har. Om ED-läkemedel inte passar dig, kan din läkare föreslå andra väg andra väandra behandlingsalternativ, till exempel kirurgi eller vakuumpumpar.

Källa: healthline.com

Dr Jacob Lindberg

About Dr Jacob Lindberg

Dr Jacob Lindberg har ett särskilt intresse för neuro-urologi, mindre operationer, reproduktiv hälsa och pediatrik. Han har varit associerad med flera sjukhus och praktiserat i över 10 år, både online och offline. Han har en dokumenterad meritlista gällande diagnos och behandling av urologiska dysfunktioner och är alltid redo att dela med sig av sin kunskap och erfarenhet. Han föreläser regelbundet för läkarstudenter. Tveka inte att kontakta dr Lindberg om du undrar över något.