5 naturliga sätt att övervinna erektil dysfunktion

Kan du springa lika snabbt som du gjorde när du var 20 år? Slå en baseboll så långt som du en gång kunde? Slå en tennisboll med samma hastighet och snurr?

Antagligen inte.

Men även när vi åldras finns det fortfarande många sätt att stanna kvar i spelet och njuta av det. Det är lika sant för sex som för sport.

Erektil dysfunktion (ED) kan uppstå av många skäl. Ibland är det så enkelt som biverkningen av en viss medicin. Men för ungefär 75% av männen är orsaken mer komplex. ED kan vara ett resultat av kärlsjukdomar, neurologisk sjukdom, diabetes eller prostatarelaterade behandlingar eller operationer.

Oavsett om du för närvarande lider av ED eller hoppas på att undvika detta tillstånd, prova dessa tips för att övervinna ED för bättre hälsa och ett bättre sexliv.

  1. Börja gå. Enligt en Harvardstudie var bara 30 minuters promenad om dagen kopplad till en minskning med 41% i risken för ED. Annan forskning antyder att måttlig träning kan hjälpa till att återställa sexuella prestationer hos feta medelålders män med ED.
  2. Ät rätt. I Massachusetts Male Aging Study, minskade sannolikheten för ED genom att äta en diet rik på naturliga livsmedel som frukt, grönsaker, fullkorn och fisk – med mindre rött och bearbetat kött och raffinerade spannmål.
  3. Var uppmärksam på din vaskulära hälsa. Högt blodtryck, högt blodsocker, högt kolesterol och höga triglycerider kan alla skada artärer i hjärtat (orsakar hjärtattack), i hjärnan (orsakar stroke) och leder till penis (orsakar ED). En expanderande midja bidrar också. Kontakta din läkare för att ta reda på om ditt kärlsystem – och därmed ditt hjärta, hjärna och penis – är i god form eller behöver en anpassning genom livsstilsförändringar och vid behov mediciner.
  4. Storleken är viktig, så bli smal och håll dig smal. En trimmad midja är ett bra försvar – en man med en 42-tums midja är 50% mer benägen att ha ED än en med en 32-tums midja. Att gå ner i vikt kan hjälpa till att bekämpa erektil dysfunktion, så att få en hälsosam vikt och stanna kvar där är en annan bra strategi för att undvika eller fixa ED. Fetma ökar riskerna för kärlsjukdomar och diabetes, två huvudsakliga orsaker till ED. Och överskott av fett stör flera hormoner som också kan vara en del av problemet.
  5. Rör på musklerna, men vi pratar inte om dina biceps. En stark bäckenbotten förbättrar styvheten under erektioner och hjälper till att förhindra blod från att lämna penis genom att trycka på en nyckelven. I en brittisk undersökning fungerade tre månader med uppsättningar av Kegel-övningar två gånger dagligen (som stärker dessa muskler), i kombination med biofeedback och råd om livsstilsförändringar – sluta röka, gå ner i vikt, begränsa alkohol – mycket bättre än bara råd om livsstilsförändringar.

Källa: health.harvard.edu

Dr Jacob Lindberg

About Dr Jacob Lindberg

Dr Jacob Lindberg har ett särskilt intresse för neuro-urologi, mindre operationer, reproduktiv hälsa och pediatrik. Han har varit associerad med flera sjukhus och praktiserat i över 10 år, både online och offline. Han har en dokumenterad meritlista gällande diagnos och behandling av urologiska dysfunktioner och är alltid redo att dela med sig av sin kunskap och erfarenhet. Han föreläser regelbundet för läkarstudenter. Tveka inte att kontakta dr Lindberg om du undrar över något.